Warme douche

Deze blog gaat niet over een warme of koude douche aan het begin of einde van je dag. Ook niet dat je ’s ochtends lachend op moet staan voordat je onder de douche stapt. Hou op! Zeker ook niet dat koud afsproeien zo goed is voor je poriën en dat je daar energie van krijgt. Sure! Deze blog gaat zelfs niet over de werkvorm “warme douche” waarbij je telkens een andere collega in het middelpunt zet en hem oprecht laat weten wat je in hem waardeert. Al ben ik geneigd om de volgende spreuk erin te gooien ter faveure van de ontwikkeling die veel teams nog willen en mogen doormaken: “Kritische feedback moet, als regen (lees: douche), zacht genoeg zijn om de groei van een mens te voeden zonder zijn wortels te vernietigen” (red. Dagelijkse gedachte), toch is dit niet het onderwerp van deze blog.

Oude wijsheden

In deze blog ga ik het hebben over oude wijsheden. Na de laaiend enthousiaste reacties op mijn blog “Eigen is geen vodje”, heb ik het idee opgepakt om zo af en toe een wijsheid van onze vorige generatie erin te gooien. Ik houd namelijk van ze, van onze ouders, opa’s en oma’s en hun voorouders. Waarom? Omdat ze soms in 1 zin of uitdrukking mij laten lachen. Nee, niet uitlachen, maar liefdevol glimlachen. Ze zeggen daarmee namelijk in het heel kort heel belangrijke dingen.

Lange termijn

Zowel in mijn werk als privé kom ik jong, middelbaar en rijp tegen. In al zijn vormen en uitingen. Dat vind ik sowieso fascinerend. En hoewel ik iemand ben van ontwikkeling en vooruitgang, ben ik blijkbaar zo middelbaar dat ik soms de focus wil leggen op wat onze wijze ouderen ons meegeven. Daarbij lijkt het me anno-nu een goed idee dat we niet alleen korte-termijn-vooruit-denken, maar vooral ook ons bezinnen over ontwikkelingen die nodig zijn. Ontwikkelingen die al veel eerder in gang zijn gezet, die het waard zijn om serieus te nemen en die een lange-termijn-visie nodig hebben. Gelukkig heb ik mensen om me heen die me helpen om het grotere perspectief te blijven zien. Het liefst verbeter ik de wereld in zijn geheel; toch kan ik dat alleen doen door klein en dichtbij te beginnen.

Schoonmoeder

Een prachtige uitdrukking van mijn schoonmoeder wil ik je dan ook niet onthouden: “Lachen is als douchen voor de ziel”. Naast allerlei andere uitdrukkingen over lachen, optimisme, volle of lege glazen, vind ik dat een prachtige. Het klopt toch dat lachen veel energie vrij maakt? Het klopt toch dat een vriendelijke glimlach van de bestuurder naast je in de file jou ook doet glimlachen? Het klopt toch dat we allemaal voorbeelden hebben van het bijna (of helemaal) in onze broek doen? En dat we zelfs weer flinke lol hebben als we praten over meegemaakte blunders of andere grappige incidenten? Lachen op commando werkt niet, het moet natuurlijk wel echt zijn. Hard lachen mag, schuddebuiken ook, maar zelfs glimlachen is al zo fijn.

Loes Live & Learn heeft als lente motto: “Laten we lachen, want dat voelt als een (warme) douche voor je ziel”

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.