Snoeien doet bloeien

In het zuiden liep het kwik op tot 25 graden (31 maart 2020). Had jij vandaag de kans om te genieten van het mooie weer? Voldoende tijd buiten doorgebracht? Kon je eerder stoppen met werk om de planten in je tuin te snoeien? Altijd mooi om te zien dat snoeien leidt tot bloeien.
Hoe werkt dat voor ons als professionals die iedere dag weer mogen leren en ontwikkelen? Er komt telkens meer bij dan dat er iets vanaf gaat. We moeten altijd maar weer meer en anders en nóg weer iets nieuws.

Wat doet jouw bedrijf aan snoeien en bloeien?
Doe jij of doet jouw bedrijf ook aan snoeien? Als het gaat om leren en ontwikkelen dan? Zijn jullie druk om je medewerkers aan zelfontplooiing te laten doen? Mooi! Betekent dit dat ze vooral meer moeten leren? Of mag jouw personeel soms even de snoeischaar gebruiken om allerlei overtollige scheuten te lozen?
Hoe goed het ook is om open te staan voor nieuwe kennis en vaardigheden, toch ook kan die druk leiden tot onnodige vertakkingen. Verder weg komen te staan van je stam, om het zo maar te zeggen. Corona geeft ons talloze voorbeelden.

Manon Ruijters
Manon Ruijters deed daar al veel eerder onderzoek naar en ik citeer een klein gedeelte van een omvangrijk onderzoek.
“In de loop van ons professionele leven doen we veel ervaring en kennis op, die als het ware een soort kortloten vormen waarop we ons verder ontwikkelen. Maar in tegenstelling tot de ‘cultuurmaatregelen’ die we bij de fruitbomen treffen, hebben wij professionals vaak helemaal niet de neiging om eens op te ruimen. Integendeel, er komt bij en bij en alles is belangrijk. Nieuwe ervaringen en kennis stapelen zich op, raken met elkaar verbonden, en vormen een wirwar aan nieuwe paden in onze hersenen. Maar, geven wij het wel eens licht en lucht? Geven wij onze knoesten wel de ruimte, licht en lucht, halen wij overtollig ‘hout’ weg?
Ga terug naar je basis, naar de kortloten die je hebt gevormd gedurende je professionele leven, knip de langloten eruit, maak ruimte voor het ontwikkelen van je nieuwe professionele identiteit op je knoestige takjes.”
https://goodworkcompany.nl/wp-content/uploads/2018/01/Manon-Ruijters-Snoeien-doet-bloeien-2015.pdf

Terug naar je basis
Het kan! Mijn rotsvaste geloof is dat als je terugkomt bij je basis, je heel erg snel de dingen leert die je “moet” leren. Als persoon en als professional. Dat er veel op ons afkomt, van buiten naar binnen, is een gegeven. Dat we al die nieuwe scheuten laten aangroeien? Natuurlijk is dat onze natuur! Maar ik ben ervan overtuigd dat de snoeischaar ook regelmatig nodig is. Zodat jij vanuit jouw eigen knoestige talent-takjes weer andere scheuten het zonlicht mag laten zien, in plaats van allerlei zinloze loten te oud te laten worden. Daar krijg je alleen maar vergroeiingen van.

Als jij of jouw team eens verder wil praten over snoeien en bloeien, leren en groeien, knoesten en kortloten, graag maak ik kennis met jou en jouw bedrijf.

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.