Man en vrouw

Mannen en hersenen

Altijd een geliefd onderwerp: verschillen tussen mannen en vrouwen. Zeker voor relatietherapeuten, neurologen, gedragswetenschappers en communicatiedeskundigen. Misschien ook voor jou en mij. ”Oude wijn in nieuwe zakken”, zo kunnen we dit ook bestempelen. Toch is het leuk om weer eens een andere metafoor te gebruiken voor de alom bekende verschillen tussen het brein van een man en dat van een vrouw. En voor alle misverstanden, lichte irritaties en ruzies die we daar gratis bij krijgen.

Men’s boxes

Na het zien van Mark Gungor’s filmpje, begrijp ik jullie nog net iets beter. Jullie kunnen er helemaal niets aan doen dat jullie ons maar niet begrijpen. Jullie keurig naast elkaar geordende hersen-boxes, met wanden en deksels, kunnen maar 1 ding tegelijk. Auto-box, sport-box, werk-box, vrouwen-box, gezins-box, weekend-box. Volkomen begrijpelijk dat jullie, eenmaal beland in de werk-box, niet even kunnen schakelen naar de weekend-box. Of dat als het deksel op de gezins-box zit, wij die niet zomaar open kunnen doen. Open = open en dicht = dicht.

Vrouwen en hersenen

Wij zijn jaloers op jullie, door dikke wanden, gestapelde hersen-boxes. Onze hoofden hebben die niet in zich. In plaats van boxes, is ons brein gezegend met 1 grote wirwar aan draden die allemaal met elkaar verbonden zijn. Wij hebben geen enkele box, alleen heel veel draden: dikke, dunne, grote lange en bijna onzichtbare kleine draden. Dus als je bij ons ergens een klein draadje raakt, dan kunnen wij er niets aan doen dat er een heel scala aan gebeurtenissen voorbij komt en dat wij vele dingen van vele jaren geleden, inclusief emoties, nog exact herinneren. Dat doen wij niet zelf, dat doen onze draden. Ook wel kortsluiting genoemd.

The nothing box

Jaloersmakend vind ik jullie zogenaamde “nothing-box”. Rete irritant voor ons, voor jullie waarschijnlijk hemels, is die “nothing-box”. Jullie presteren het om even helemaal niets te doen, te zijn, te denken of te voelen.

Wij: “Schat, waar denk je aan?”

Jullie: “Uhm, nergens aan”

Wij: “Toch heb ik het gevoel dat er iets is”

Jullie: “Uhm, nee niets hoor”

Wij: “Waar zap je naar toe?”

Jullie: “Nergens naar, gewoon zomaar”

Tip van de kouwe grond

Als wij jullie nou vaker in jullie box-van-dat-moment laten zitten en als jullie onze vele draden niet proberen aan te raken, dan moet het goedkomen. Dan moet het ons lukken om niet door een of ander dom wissewasje een complete ruzie te veroorzaken.

Regelmatig zou ik graag wat draden tussen jullie boxes aanleggen. En ik snap dat jullie soms wat boxes in onze hersenen zouden willen implanteren, vooral die “nothing-box”.

Mocht je het filmpje van Mark Gungor willen bekijken, lekker over the top, zie onderstaande link. Wil jij minder over the top je communicatie nog beter afstemmen op de ander, neem dan eens contact op met Loes Live & Learn.

https://www.youtube.com/watch?v=0BxckAMaTD

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.