You Go Students!

Beetje rare titel voor deze Blog van een docente Nederlands. Vandaag heb ik mijn laatste lessen gegeven aan Tio studenten. Vanaf maandag ploeteren ze zich door alle tentamens en hertentamens heen. Dan hooguit een weekje bijkomen voordat hun stage begint. Bij Tio kun je supersnel studeren, maar daar moet je wel wat voor doen. Dus geen zomervakantie. Voor mij een extra lange, qua lesgeven dan.

Tio studenten over de hele wereld

In een grijs verleden was ik al heel content met mijn eerste stage op het Max Planck Instituut in Nijmegen. Als Cookie Monster deed ik onderzoek naar de taalverwerving bij kleuters. De kleuters mochten Cookie Monster verbeteren. Daarna het serieuzere werk. Mijn afstudeerscriptie is tot stand gekomen door onderzoek te doen naar de dienstverlening van het grondpersoneel van de Vlaamse Luchtvaartmaatschappij op, toen nog, Rotterdam Airport. Met camera en al werden passagiers, mits met goedkeuring, gefilmd.

Daarna heb ik me maandenlang (of waren het weken) op moeten sluiten om te transcriberen. Moeilijk woord? Nee hoor, gewoon alles wat passagier en grondstewardess aan verbale en non-verbale uitingen hadden, diende ik te beschrijven. Stopwatch erbij om de pauzes mee te nemen in de transcripten. Naast woorden, ook alle hm’s, uhhhmmms, jahaa’s, hoestjes en andere geluiden: dus ook luidsprekers, koffiezetapparaten en rinkelende telefoons, alles ja! En wat dacht je van het transcriberen van non-verbaal gedrag? Knikken-met-hoofd, zenuwtrekken, knipoogjes, fronsende gezichten, zuinige mondjes, glimlachen en met-hand-op-balie-slaan-omdat-vlucht-niet-vertrekt. Je snapt vast al dat een transcript van 1 minuut gesprek zo’n 5 kantjes aan observaties inhield. En weet je om hoeveel gespreksminuten het ging?

Van Florence tot De Haan, van Amsterdam tot Bonaire

Dit studiejaar ga ik niet afsluiten met een lesje veelgemaakte fouten in onze vaderlandse taal. Dit jaar  een foto van studenten die het nog konden opbrengen om op deze extra ingelaste lesdag acte de presence te geven (mijn voorliefde voor de Franse taal blijft). Ik denk deze lente en zomer met enige jaloezie aan jullie. Veel plezier in Bonaire, Amsterdam, De Haan, Florence, Londen en zeker ook in The United States of America. Veel plezier in Dubai, Rotterdam, Sydney en Eindhoven. Dit Cookie Monster denkt terug aan Nijmegen en, toen nog, Rotterdam Airport.

You go students! You go Myrthe, Aniek, Guido, Manon en alle anderen. Maak er een leerzame en onvergetelijke toptijd van!

GetAttachment-7.aspx

 

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.