Ontvangen is het nieuwe geven

Ontvangen het nieuwe geven? Die moest ik even laten landen. Het motto “Wat je geeft krijg je terug” leef ik wel al langer voor (althans, ik doe pogingen) en dat heeft me mooie dingen gebracht. Ik geloof in de kracht van waardering, oprechte complimenten en aandacht voor de ander. Dat is de nodige, vruchtbare bodem om ook constructieve gesprekken te blijven voeren als het kritischer, lastiger of ronduit zwaar wordt. Complimenten ontvangen vinden we nou eenmaal lastig. Iedereen is het erover eens dat we het vaker mogen doen, maar toch lees ik er meer over dan dat ik het dagelijks om me heen ervaar. Is dus blijkbaar een andere mindset voor nodig.

Leren door doen
Het voor mij relatief nieuwe motto dat juist het kunnen ontvangen de ander wat geeft, werd afgelopen weken uitgedaagd. Het begint te dagen. Mijn leerstijl is die van de ervaring, leren door doen. Ik doe een ervaring op, daardoor ontstaat een gevoel en vrijwel direct een gedachte. De laatste weken focus ik me op het gevoel en minder op de gedachte. Leven en leren geblazen dus.

Waar kwam ik achter: tadaaaaaaa? Als je als een kind zo blij iets kunt ontvangen, dan geef je direct iets terug aan de gever. Dankbaarheid is een groot cadeau voor de ander. Dat gaat wat treetjes dieper dan: “Wat lief, dankjewel ….. en nu door want ik wil die aandacht helemaal niet.”

Vertraag, bewust en oprecht
Gisteren resoneerde mijn verraste blik glanzend in de blik van de Hema verkoopster die regelde dat ik wèl de douchemousse kreeg ondanks mijn (terecht) blokkerend néé-voucher.
De JA op een vakantie die een vriendin me aanbiedt, was een uitdaging. Zo iets groots kan ik toch niet aannemen. Meteen bezig met het thema schuld en wederkerigheid. Vriendin is notabene degene die me al veel eerder attendeerde op ontvangen is geven. Je hoeft dus niet altijd iets terug te doen, daar vraagt de ander namelijk niet om. De blije ontvangst is al genoeg. Laat binnenkomen dat die ander speciaal voor jou iets doet of geeft. Met een “Dat was niet nodig” kegel je die geste eigenlijk meteen omver.

Leef en Leer
Ontvangen kun je leren. Het is niet makkelijk, dat is op zich al vele analyses waard, maar waarom zou je je niet eens focussen op jouw balans in ontvangen en geven? Dus nooit meer reageren met: “Dankje, maar dat had je niet hoeven doen” en wel met: “Dankjewel”, onderstreept met een dikke smile. Gewoon even stil blijven en zien wat de stilte doet.

Loes’ intentie heet verbinding. Niet te veel woorden aan vuil maken, dat voel je gewoon, dan is de energie tussen mensen op zijn mooist. Wil je die energie door je bedrijf laten stromen, neem gerust contact op. www.loeslivelearn.nl

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.