Lachen is als douchen voor de ziel

Vanmiddag bedankte ik een jongeman die op de stoel zat waaraan mijn tas hing: “Dankjewel dat je zo goed op mijn tas gepast hebt”. “Graag gedaan”, zei hij: “Kost maar €50”, waarop ik iets te hard lachte en hij met een kwinkslag zei: “Ja, lach de spanning maar weg”. In de autorit naar huis had ik het onderwerp voor dit Blogje klaar. Lachen dus. Als broodnodig en soms zo mijlenver weg in tijden van verdriet en pijn. Als copingstijl, omdat ik me realiseerde dat dat het vanmiddag was, op die onverwachte €50 reactie van een totaal onbekende – ook wel aantrekkelijke – jongeman.

Waar je wiegje heeft gestaan
Ik kom uit een gezin waarin we onbedaarlijk hard kunnen lachen. We steken elkaar aan, met als gevolg rollende lachtranen, mensen die zich verslikken en de hik krijgen of iemand (altijd ik) die naar het toilet rent. Tot zover is het leuk. Met één broer krijg ik op de meest onmogelijke (= ongewenste) momenten de slappe lach, zo erg dat we niet kunnen stoppen. We hoeven elkaar niet aan te kijken, het is een situatie of moment, de lucht begint te trillen en het is niet tegen te houden. Kei instinctief en kei gênant. De lijst aan beschamende voorbeelden voedt ons schuldgevoel.

Lachen is als douchen
Dus ja, die onbekende – en ook wel aantrekkelijke – jongeman vanmiddag triggerde iets. Lachen geeft energie, brengt lucht en doorbreekt iets. Een dag voor mij is geslaagd als ik toch zeker eenmaal heb gelachen. Hoeft niet zoals met mijn broer. Verplichte lachmeditatie ook niet.
Een kleine glimlach, van binnen blij kunnen zijn, een lach van herkenning, een grijns in de spiegel of naar je partner. Het verwarmt. Zelfs het herkennen van een lach van je huisdier. Op de moeilijkste momenten kan een liefdevolle glimlach het verschil maken. Zoals mijn schoonmoeder zo treffend zegt: ”Lachen is als douchen voor de ziel.” Klopt!

Loes Live Learn & Lach. Niet om dingen weg te lachen, dankjewel onbekende – en ook wel aantrekkelijke – jongeman. Wel om bewust bezig te zijn met kleine dingen die je blij maken. Om telkens weer terug te komen bij datgene wat jou motiveert om door te gaan. www.loeslivelearn.nl

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.