Multi Tasking of Multi Wasting?

Nieuwsuur

Veel te weinig neem ik de tijd voor een goed actualiteitenprogramma. Het ouderwetse 20.00 gevoel, met de geur van koffie en de boink op de journaalgong mis ik vaak. En iedereen die denkt dat hij vanachter zijn laptop, al scrollend door zijn Facebook account, het journaal wel meekrijgt, moet ik teleurstellen. Dat werd ons laatst bij Nieuwsuur weer eens haarfijntjes uitgelegd. http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2052612-multitasken-is-compleet-inefficient.html

Wetenschappelijk bewezen

We kunnen het niet. Sorry vrouwen, ook wij niet. Onze hersenen zijn niet ingericht op multi tasking. Dat denken we wel, maar daarmee houden we ons eigen brein voor de gek. Een heel eenvoudige opdracht maakt dit duidelijk. Schrijf de letters MULTITASKING achter elkaar op en schrijf daarna (onder de letters) de cijfers die horen bij de letters van 1 t/m 12. Die taak heb je in 15 seconden af, althans de proefpersoon op TV wel. Schrijf nu nogmaals de letters MULTITASKING en schrijf direct onder de desbetreffende letter het cijfer 1 t/m 12 dat erbij hoort. Die multi taak kostte de proefpersoon 25 seconden. Oftewel: het simpele schakelen tussen letters en cijfers kost veel tijd.

Social Media

Nu kunnen we multi tasking koppelen aan Social Media, maar het geldt ook voor alle niet-Social Media handelingen die we op een dag uitvoeren. Dus als ik met een volle wasmand van beneden naar de zolder loop en onderweg van alles tegenkom wat ook op mijn pad komt, kan ik dat beter niet direct aanpakken. Ik kan me beter bij mijn hoofdtaak houden: de was doen op zolder. En daarna het speelgoed op de trap opruimen. En daarna het licht op de WC uitdoen, nadat ik de toiletborstel even door de pot haal. Of waren dat ook al 2 taken?

Productiviteit

Alle gekheid op een stokje. Ik denk dat je die 2 WC-handelingen direct achter elkaar kunt uitvoeren zonder veel tijd te verliezen, evenals dat speelgoed op de wasmand mee naar boven nemen. Echter, ik geloof absoluut in de non-productiviteit van multi tasking. Ik ervaar wekelijks hoezeer mijn studenten (ik geef 1 dag les) zich niet 45 minuten kunnen concentreren op de stof van 1 les. In die les bied ik ze diverse interactieve, uitdagende en met alle leerstijlen rekening houdende werkvormen aan, want frontaal is terecht al lang uit. Ik vraag me wel eens af wat de effecten gaan zijn van geen 10 minuten focus kunnen volhouden.

Nieuwsgierig

Wat mij dan nieuwsgierig maakt, is of onze hersenen zich verder evolueren richting onze multi tasking vragende maatschappij, of dat we conclusies moeten trekken uit dergelijke wetenschappelijke onderzoeken. Kunnen we ons brein wel zozeer uitdagen? Gaat ons brein niet flippen of exploderen? Brengt dat ook weer nare ziektes met zich mee? Misschien heeft Dick Swaab er een antwoord op. In ieder geval zijn de eerste klinieken die Social Media verslaafden op de wachtlijst hebben staan een feit.

Ego

Bedenkers van Social Media zijn slim. Geliked worden op Facebook, Profile Vieuws op Linkedin, volgers op Twitter: het maakt de voor ons ego oh zo belangrijke endorfines aan waardoor we ons goed voelen. Aangezien we dat gevoel het liefst de hele dag omarmen, wisselen we onze saaie werktaken continu af met onze hongerige behoefte aan smileys, duimen-omhoog-iconen en andere vormen van snelle 24-uurs waardering. Ik ben een fan van Oosterse wijsheden en in dit geval verwacht ik dat Boeddha zich zou omdraaien in zijn graf: ons ego schreeuwt om zingeving en onze ziel hunkert naar verlichting.

Ik hoop dat jullie dit bericht massaal liken en dat er daardoor nog meer mensen naar mijn website gaan.

Loes Live & Learn helpt jou en jouw bedrijf graag verder met het aanbrengen van focus, zodat je na een dag hard werken je doelen hebt bereikt en met een voldaan en zingevend gevoel thuiskomt.

 

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.