Messi’s missie

Over een zielige Lionel en Rieus Kerstspecial

Ola Lionel, mijn Spaans is niet zo goed, dus in het Nederlands. Een slechte winnaar vind ik je. Ik houd van échte kerels en van een mooie pot voetbal. Qua lichaamslengte vond ik je eerder parmantig dan stoer, maar zelfs dat is weg na vrijdag. Wat is jouw missie Messi?
Als jij in één van mijn teamtrainingen zou zitten, gaf ik je de volgende opdracht: maak een wandeling in een sloppenwijk en neem ons daarna mee door jouw lagen van Bateson. Vanuit welke waarden en overtuigingen handel jij en hoe laat je dat zien in jouw gedrag? Kijk, dat je de kennis en vaardigheden hebt van een wereldvoetballer, dat ontkent niemand. Wel heeft mijn indruk van de mens Messi een dreun gekregen. Kan aan mij liggen, maar ja in communicatie zijn zender en ontvanger beiden gelijk.

Een winnaar en slachtoffer in één
Nu hoor ik je al bijna zeggen dat het aan van Gaal lag die foute woorden heeft gebruikt of aan lange Nederlanders die de bal rammen en graag van hun kopkracht gebruik maken. Of nee, het was de scheids die tegen jullie floot? Nou Lionel, er gaan beelden rond waarop de hele wereld kan zien dat het jouw hand was die aan de bal zat. Het uiteinde van een arm heet hand en het uiteinde van een been heet voet. En jij bent voetballer, toch? Ook een beeld waarin je een denigrerende pose aanneemt naar de NL’se bank. Deed je daar een rendier na? Met een rode neus erop was het wél leuk geweest, zeker in deze Kersttijd.

En dat is nou precies wat ik zo zielig vind aan jou. Dat slachtoffergedrag. Daarmee ben je voor mij geen wereldvoetballer meer. Ja Lionel, ik weet dat wij Nederlanders ook dingen deden die niet fijn waren. Maar er is nog altijd het woord respect. Een échte kerel, ook een stervoetballer, reageert anders. Tijdens en vooral ná zo’n beladen wedstrijd.

Sjiek
Graag zou ik je voorstellen aan André Rieu. Geen ster op het voetbalveld, wel in de muziek. Is hij de beste rockstar die ik ken? Nope. Qua kennis en vaardigheden zijn André en jij misschien de besten van de wereld, ieder op zijn eigen vlak. Belangrijk verschil is dat André dichtbij zijn missie en waarden blijft: muziek maken en daarmee mensen raken, bijeenbrengen en gelukkig maken. Niets minder dan dat en zo veel meer dan dat. Dat werd namelijk alom gevoeld gisteren in het Mecc.

Misschien een cultuurverschil, we noemen het emotie. Lionel, ik schrap je van mijn lijstje gave mannen en jij André komt erop. Je brengt iets over wat fijn en nodig is: liefde, verbinding en de betekenis van muziek. Nou jij Lionel, wat is de betekenis van jouw legacy?

Loes Live & Learn begeleidt jou en jouw team graag. Om tot resultaat te komen, is het teamproces nog altijd het belangrijkst. Ben jij een Lionel Messi of een André Rieu? Mogen alle emoties er zijn? Kun je met respect naar je omgeving kijken? Voel je je slachtoffer of heb je de energie om dat om te keren in iets veel mooiers en lievers?

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.