Hakuna Matata

Kun jij terug naar een mindset van “geen probleem, het komt wel goed”? Tot een maand geleden neuriede ik deze tekst mee waarbij ik glimlachend terugdacht aan de zoete moraal van the Lion King. Hoe twee woorden in één maand tijd zo veel meer betekenis krijgen?

Niet omdat ik nergens meer problemen zie en ook niet omdat ik zorgeloos iedere dag doorkom. Wel omdat ik te gast mocht zijn in het overweldigende en prachtige Tanzania. Life-changing experience? XXXL-JA!

Zeldzaam mooie mensen die ons met zo veel gastvrijheid hun land toonden. Een glimlach liegt niet, zeker niet als je in ogen kijkt die je tot in je ziel vreugdevol raken. Matthijs en ik moeten bijkomen, meer dan normaal na een reis. De wereld van “the wild” kenden we wel een beetje, maar dit keer was het wel tien dagen lang van vroeg tot laat zo mooi, zo ongelooflijk, zo onverwacht en zo zo ….. geen woorden voor.

Onze verhalen, foto’s en filmpjes kunnen nooit die ervaringen weergeven die we in ons hart hebben opgeslagen. Tranen van ontroering bij de oversteek van 1000-en Gnoes over de Mara-rivier in noord Serengeti. National Graphic live? Yep!

.com
Onze privé gids “Kom” voelt inmiddels een beetje als familie. Misschien hoor ik je denken: “Ja, dat doen die gidsen allemaal, want daarmee krijgen ze meer fooi.” Kom was echt, oprecht en voor ons de held van de safari. Hopelijk mogen we in april 2023 een weekje zijn gids zijn in ons land.

Zanzibar
By far de mooiste stranden en heldere zee die we tot nu toe hebben gezien. Een 100 meters terugtrekkende zee bij eb, zodat je lang kunt wandelen tussen het koraal, prachtige zeesterren, zeekomkommers en zee-egels (auw). Sfeervolle boutique resorts met veel rust en zen-uitstraling.

Betekenis
Tja, en dan kom je terug en doe je zuinig aan met gas en elektriciteit. Dan betrap je jezelf erop dat je doorgaat met je plannen voor de herfst en winter. Dan duik je weer in je werk en zoek je afleiding op TV. Dan klaag je over een omhoogstekende stoeptegel, een gat in de weg en te veel bladeren op je oprit.

Dat voelt zo dubbel als ik terugdenk aan de leefomstandigheden van vele Tanzanianen. Vrouwen die kilometers lopen met een jerrycan water op hun hoofd, kleding die op struiken ligt te drogen, lemen hutjes, of – met veel geluk – een bakstenen huisje met dak van golfplaat. Een micro-economie waarbij iedereen zijn/haar kostje bij elkaar scharrelt.

Maar oh wee, wat staan deze mensen dichter bij de kern van het leven, ze voelen zich verbonden met elkaar en met de natuur. Ze zijn blij en tevreden, dankbaar dat de zon iedere dag opkomt en ondergaat. Het lijkt wel of ze niet op zoek zijn naar betekenis, maar de betekenis simpelweg zijn en uitdragen. Dat is verreweg het mooiste souvenir dat ik meegenomen heb.

Loes Live & Learn helpt je graag om een Hakuna Matata mindset te krijgen. Minder druk, minder stress en minder negativiteit, meer verbinding, meer glimlachen en meer dankbaarheid.

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.