Minder druk

Heerlijk om me weer kind te voelen. De hele middag bezig met handstand en radslag, stieken en touwtje springen, evenals knikkeren en verstoppertje spelen. Met de bal stoeprand butsen of portemonnaie trekken vanachter een heg. Voor mij voelt dat als fijn basis jeugdsentiment. Lucky ass I am. Dat realiseerde ik me toen mijn handstand in de zee van Zanzibar lukte ????

Een dik tapijt
Iedere dag lees, hoor, voel en ervaar ik de serieuze zorgen rondom jongeren. Waarschijnlijk waren die issues er altijd al en is het juist positief dat die problematieken anno-nu aan de oppervlakte mogen komen in plaats van het antwoord vragen aan een dik tapijt waaronder veel weggeschoven werd. Dat vloerkleed lijkt verdwenen, getuige de vele artikelen die ons bereiken over eenzaamheid, sociaal-emotionele problemen, angsten en zelfs een toename van suïcidale gedachten onder de jeugd.

Druk, druk en nog eens prestatiedruk
Er is één ding dat telkens terugkomt. Dat is de druk die jongeren ervaren. Druk om te presteren op school, druk van ouders, peers en social media. De jeugdzorg en hulpverlening kunnen de druk ook niet meer aan. Dus de lawine moet terug naar een sneeuwvlokje. Hoe doe je dat? Vind ik hartstikke complex.

Andere focus begint bij jezelf
Stel dat we iedere dag onszelf en anderen beloven om de druk te verlagen. Om het helemaal prima te vinden als je kind een 3 haalt voor Frans of Scheikunde. Dat je als leidinggevende vaker de werkzaamheden van je medewerkers beloont in plaats van alleen maar kijkt naar de resultaten. Dat je respect naar die ander uitstraalt dat het goed is zo. Dat je oprecht dankbaar bent dat diegene bij je werkt of in de klas zit. Dat je je niet zo veel ergert en vooral focust op het goede!

Loes Live & Learn begeleidt je graag om balans te vinden. Balans in werk en privé, in geven en ontvangen. Balans in bedrijvigheid en resultaten, in processen en producten. Als jij zelf in balans bent, help je de wereld om je heen ook om in balans te zijn.

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.