Wat je geeft, krijg je terug

De Wet van Snuf heb ik niet zelf bedacht, het is de titel van een boek van Jos Burgers over geven en terug krijgen. Over positieve beïnvloeding van je omgeving. Mensen met hond schijnen elkaar vaker en blijer te begroeten dan mensen zonder hond,  als ze elkaar al uitlatend tegenkomen dan. Mooi hè? Nu wij de trotse (bijna) eigenaren zijn van een pup, begin ik ze nog beter te begrijpen. Al die mensen die ons voorgingen en met blossen op de wangen vertelden over hun viervoeter. Ik gebruik wel eens citaten uit de Wet van Snuf, dan heb ik meteen een paar enthousiaste fans die zacht blaffen van herkenning. Want hoeveel tegenvallers, irritaties en niet gehaalde deadlines je op een dag ook tegen kunt komen, blijkbaar valt dat alles direct weg als je de deur thuis opendoet en je kwispelende Snuf jou verwelkomt. Alsof hij je jarenlang niet heeft gezien.

Oefenhondje 

We hebben geoefend met logeerhondje Balou en ik was vanaf moment één om. Verrast door zo veel liefde en onvoorwaardelijkheid. Niet eerder kwam ik zo makkelijk mijn bed uit en wandelde ik zo slaperig en grijnzend door de buurt als met dat hondje. Alleen dat al was een vette meerwaarde. Laat staan alle knusheid en gekwispel waarmee zij ons overlaadde. Het is blijkbaar hetzelfde als met een pasgeboren baby. Dan heb je plots ook honderden moeders en vaders om je heen. In die fase zitten wij nu. Ik voel me er meteen bij horen, bij alleen die ons voorgingen toen ook zij een Snuf kregen.

Wat je geeft, krijg je terug

Eerlijk gezegd schrok ik van mijn emotionele reactie toen ik de volgende woorden hoorde: “We hebben nog één reutje over en die is voor jullie. Ik stuur jullie meteen foto’s.” Dat was twee weken geleden en gisteren zijn we op kraamvisite geweest. Eén blik was genoeg en met één snuf voelde het goed. Liefde op het eerste gezicht. Nu nog een maand wachten voordat we hem mogen ophalen.

Kwispelen

Ik vind kwispelen een mooi woord, een speels woord. Het drukt uit dat je altijd een trouwe en blije metgezel kunt hebben. Een collega zeg maar, die wel eens eigenwijs is en niet luistert. Die zijn eigen typische karakter heeft, wat rustiger dan jij of juist ondeugender. Die misschien even moet wennen aan iets nieuws. Die niet altijd doet wat jij wilt, maar die uiteindelijk al te graag weer met je wil wandelen. Binnenkort ga ik op puppy-training. 

Loes Live & Learn helpt jouw team graag om samen te kwispelen. De Wet van Snuf toepassen.

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.