Eigen is geen Vodje

Eigen is geen vodje

In mijn jeugd kreeg ik regelmatig spreekwoorden en gezegden te horen. Een hoop ging destijds langs me heen, maar er is er eentje die me altijd bleef achtervolgen: “Eigen is geen vodje”. Deze uitdrukking is er een uit duizenden. Het had iets te maken met familie en afkomst en trots, maar verder sloeg ik er geen acht op. Als kinderen wisten we precies wanneer ons mama “Eigen is geen vodje” weer eens in de groep ging gooien, maar pas later in mijn leven kwam de betekenis frontaal binnen.

Afkomst en trots

Bijvoorbeeld toen ik maandag bij Enjoy Wine & Bites in Geleen binnenkwam. Daar zag ik mijn broer de gastheer zijn die hem zo goed past. Trots! Daar zag ik mijn andere broer met zijn 4 kinderen zitten bij wie ik me direct kon nestelen. Trots! Zo’n 5 minuten daarvoor kwam ik buiten op het plein het gezin van mijn schoonzus en jarige neef tegen. Trots! De week ervoor zong mijn naar Canada geëmigreerde broer op de laptop/met skype uit volle borst mee op de verjaardag van een van onze liefste tantes die 80 werd. Trots!

Familie dus

Ik kom binnen bij Enjoy Wine & Bites en ik zie mijn ooms en tantes zitten. Ze hebben de moeite genomen om naar Geleen te komen en 1 van hun neven, mijn broer, geluk te wensen. Trots! Ik vind het geweldig dat ze die liefde en betrokkenheid tonen. Ik kom voort uit 2 grote families met veel ooms en tantes en nog veel meer neven en nichten, zo’n 25 stuks aan beide zijden. Trots!

“Eigen is geen vodje” betekent voor mij dat wat onze mama ons toen al wilde zeggen: “Koester het goede, voel wat je hebt en wie dichtbij je staan, en wens het iedereen toe”.

Ome Ben, gaaf om te horen dat je mijn Blogs leest. Dankjewel en veel groeten aan tante Nel, Has en Bregien! www.loeslivelearn.nl

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.