Brownies & Downies

Gouden randje

Soms heb je van die dagen die je graag nog eens over zou doen. Zo’n dag met een gouden randje. Afgelopen dinsdag had ik (alweer) zo’n dag te pakken. De ochtend was al goed begonnen met een training voor telefonie medewerkers bij een grote zorgverzekeraar. Deze medewerkers hebben wij allen wel eens aan de telefoon als ons iets niet duidelijk is in de kleine lettertjes van onze zorgpolis. Naast gewone vragen om informatie, krijgen deze kanjers aan de andere kant van de lijn ook vaak te maken met complexe, vervelende of pijnlijke situaties.

Empathie

Altijd vanuit empathie de verzekerde of zorgverlener te woord staan. Dat is een prachtige opdracht en niet altijd makkelijk. We hebben een fijne en succesvolle ochtend gehad met behulp van de LIFO stijlen. LIFO staat hier gelukkig niet voor Last In First Out, maar voor Life Orientations: een mooi instrument dat inzicht geeft hoe je altijd in contact kunt blijven met diegene aan de andere kant van de lijn. Empathie heeft alles te maken met je eigen kwetsbaarheid en je capaciteiten om je oprecht in te kunnen leven in de situatie en het gedrag van de ander. Empathie is geen vaardigheid die je zomaar even onder de knie hebt. Empathie vraagt om veel meer.

Lunch

Na de telefonie ochtend reed ik door naar een zakelijke lunchafspraak in Roermond. Al vaak Brownies en Downies vestigingen gezien en nu dan mijn eerste echte lunch ervaring. Geweldig! Heerlijk eten en drinken, fantastische bediening. Er ging eigenlijk niets mis. Er was wat meer herhaling dan gewoonlijk en er moest wat vaker iets nagevraagd worden: “Serveren we ook karnemelk en koude chocomel?” Notitieblokje en pen kwamen na grondig zoeken uit de sloof om er 2 thee op te schrijven. In korte tijd verschillende serveerders m/v aan ons tafeltje gehad om te checken of alles naar wens was. Maar empathie alom.

Tja, blijkbaar roepen wij allen heel makkelijk veel empathie bij onszelf op voor onze medemens met een verstandelijke beperking. Maar hebben we niet allemaal een bepaalde beperking die ons wel eens in de weg staat? En hoe moeilijk vinden we het dan om de aansluiting met de ander te behouden en oprechte empathie te tonen?

Loes Live & Learn traint en coacht graag om jouw empathie succesvol in te zetten.

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.