Sicilië 2

Weer en verkeer

Op het moment dat jullie thuisblijvers van jullie BBQ in de Hollandse 25 celsius genoten, kwam ik erachter dat die sjaal en jas in de tas welkom waren in het dus niet altijd zonovergoten Sicilië. Uniek voor het eiland, dat frisse briesje. Tuurlijk! De eerste helft van onze vakantie hebben we de aftersun in het onderste vakje kunnen laten. Ik gun iedereen alles, maar het was bijna fijn om vakantie lotgenoten in Andalusië op de App te zien vragen of het bij ons ook zo regenachtig was. Geen regen en inmiddels ben ik aan het vervellen hoor. Onze 2e helft gaf precies de blauwe lucht die we anders in die eerste 1.250 foto’s hadden geshopt. Dat is namelijk 1 van onze favoriete uitspraken geworden: “Die felblauwe lucht shoppen we er gewoon in”. Evenals het citaat: “Park your car in the beautiful blue lines”, aldus gastheer Fransesco in Milazzo (zie Sicilie3).

In Sicilië heb je blauwe, gele, witte en geen lijnen waar je je auto al dan niet mag parkeren. Hebben we eindelijk via Fransesco begrepen dat we dus binnen de blauwe lijnen moeten parkeren, hangt er in Catania een verbaal op onze auto. Stel, je hebt in Palermo rondgereden en geparkeerd. Dan is het heel legitiem om zomaar te mogen vermoeden dat het in heel Sicilië normaal is om je auto midden op een rotonde stil te zetten, overal dubbel te parkeren en abrupt te stoppen. Je mag namelijk overal je raampje opendraaien en de laatste nieuwtjes uitwisselen met die bekende “Mario” in die andere auto. Je mag je auto ook vanuit een heel klein zijstraatje, op een doorgaande weg met voorrang, ervoor gooien. Je schrikt niet van al het getoeter om je heen, je blijft glimlachen. Ook naar alle scooters die onmogelijk om je heen slalommen. Er zijn geen verkeersregels, links gaat naar rechts en vice versa. Ik ben nog aan het bedenken waarom er daar niet veel meer ongelukken gebeuren. Oogcontact waarschijnlijk en gewoonte/cultuur.

De enige woordenwisseling (ruzie zeg maar) die wij gehad hebben, ging als volgt:

Ik: “Jij hebt niet door dat het voor de bijrijder nog vele malen enger is dan voor jou als chauffeur”

Hij: “Hier heb je de sleutels, dan wil ik heel graag even bijrijder zijn”.

Eten en Etna

Paragraaf eten op de markt en imposante Etna. In eerste instantie hadden we pech. We wilden graag het geweldige uitzicht op de Etna ervaren vanaf het plein in Taormina en vanaf de overblijfselen aldaar van het Griekse theater, later door de Romeinen verbouwd tot arena. Niet gelukt. De Etna wilde ons niet zien en was gehuld in wolken. Dat is het enige moment geweest dat we licht baalden van onze uitgestippelde reis en dat we door moesten naar ons volgende adembenemende AirBnB. Wat waren we blij dat we de volgende dag ervoor kozen om ’s ochtends de authentieke markt in Catania te bezoeken. Zo gaaf! Een doosje wilde kleine aardbeien gekocht dat aan het einde van onze markttocht bijna op was. De rest hebben we weggegooid, want vele vishandelaren waren zo vrij om met hun dikke, niet al te hygiënisch uitziende visvingers, een aardbeitje mee te pikken. Met liefde weggegooid, want het heeft ons mooie momenten opgeleverd. En? ’s Middags was de Etna ons wel goedgezind. Het werd stralend weer en evenzo stralend waren we getuige van deze imposante vulkaan. De Stromboli vulkaan hadden we al afgevinkt, inclusief 2 lichte erupties in het donker en met springende dolfijnen naast ons bootje op weg ernaar toe.

Like Sicilië

Als ook jij van Sicilië houdt, like dan deze Blog. De 3e Blog is in de maak. Daarin sluit ik af met Corleone, AirBnB en namen van onze gastheren. Geen Mario’s, maar mooi genoeg wel met allemaal een O aan het einde. Dario, Fransesco, Bartello (onze held), Nico en Alfonso.

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.