Einde Sicilië 3-luik

Don Corleone

Sicilië, maffia, Godfather-films. We rijden naar het dorp Corleone. The-place-to-be, qua maffia oorsprong dan. Niet voor ons. Museumdeur op slot. Anno nu een desolaat dorp. Of missen we van alles wat zich achter die verpauperde gebouwen afspeelt? Je moet toch wat. Als souvenir dus 2 foto’s bij het plaatsnaambord, waarop wij stoer proberen te kijken met een imaginair pistool in onze hand. In Corleone weliswaar een gesloten deur, vele en diverse deuren openden zich gelukkig wel bij aankomst in al onze AirBnB’s. Ook hier weer enkel gastheren. Geen idee waar al die mooie Siciliaanse vrouwen uithangen. De mannen maken het leven daar. Althans het openbare leven. Dario, Fransesco, Alfonso, Nico en “our friend” Bartolo.

Siciliaanse gastvrijheid

Fantastico, Bellisssimo, Geweldiggio! Plak er een “o” achter, met die bekende Italiaanse uitspraak, en je dag is goed. Dat ons non-verbale gedrag veel meer invloed heeft dan onze verbale uitingen, heb ik weer eens aan den lijve mogen ervaren. Zoals Fransesco ons hielp om, ondanks de feestdag van het jaar in Milazzo, een goede parkeerplek te vinden. Ons geluk was compleet toen we toevallig net op tijd waren om de Heilige Fransiscus, gedragen door 28 stoere sterke mannen, voorop te zien gaan in de processie. Zoals Nico in Sciacca ons meenam in zijn AirBnB-droom met meerdere appartementen, waarbij wij als eersten in zijn net gepimpte kamer mochten slapen. We begrepen niets van hun woorden. Maar we zagen wel het vuur en de passie van deze mannen en daar werden we toch een partij blij van.

Bartolo: “You are my friends”

Onze Bartolo wint. Toen we vanuit de vleugelboot voet zetten op het piepkleine eiland Lipari, werden we omhelsd door Bartolo. Italiaanser dan Italiaans! Met wapperende grijze haren, vonkjes in zijn ogen en zelfgeschreven kartonnen bordje “Matthijs en Marloes”, stond hij klaar op de kade en leidde hij ons in 5 minuten naar zijn appartement. Bartolo, continu druk zwaaiend naar al zijn vrienden. In die 5 minuten gaf hij ons minstens 20 adviezen om te ontbijten, dineren, scooter te huren en een boottocht naar de Stomboli te boeken. Noem de naam Bartolo en je krijgt korting. Nou zijn wij echt niet van gisteren, we hebben meer van de wereld gezien en we zijn ook nog eens echte Nederlanders die zich niet gek laten maken. We snappen provisies, tipgeld en het feit dat de bewoners van zo’n piepklein eiland het moeten hebben van toeristen die meestal maar voor 1 doel op Lipari zijn: die boottocht naar de Stromboli. Toch hebben we sinds terugkomst regelmatig naar elkaar geglimlacht als we terugdenken aan Sicilië en zeker aan “our friend” Bartolo. Wat een levensvreugde, wat een passie en wat een ambassadeur in gastvrijheid.

Loes Live & Learn wil je graag helpen om een “Bartolo” te zijn. Zodat jij en jouw organisatie met een grote glimlach en passie jullie dagelijkse werkomgeving nog mooier kunnen kleuren .

 

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.