ZomerColumn 4 Trainer coach als beroep?

Wat doe jij zoal?

Kort en duidelijk omschrijven wat ik als trainer coach zoal doe? Nog nooit makkelijk geweest om daar een kort, eenduidig en bevredigend antwoord op te geven. Heeft zeer zeker te maken met mijn omslachtige stijl van formuleren (ik werk eraan). Misschien ook met mijn onzekerheid (ik dacht dat ik daarmee al lang afgerekend had). Of wil ik een onvergetelijk slim antwoord geven dat direct binnenkomt bij de vragensteller (waarom wil ik indruk maken)? Ik twijfel op zo’n moment tussen bescheidenheid, originaliteit en lef. Daarnaast gaan er op het moment van die bekende “wat doe jij zoal” vraag ook allerlei andere registers open.

  1. Mijn onderbewuste is nog bezig met welk antwoord op dat unieke moment het beste past bij de persoon achter de vragensteller en bij de situatie waarin zo iemand die vraag stelt.
  2. Hoor ik hier al een spoor van minachting bij de vragensteller, vanwege het feit dat half Nederland zich, na een 3-maandse LOI cursus, professioneel trainer coach noemt?
  3. Heb ik zin om nu om mijn nieuwe pitch uit te proberen?
  4. Is die ander echt geïnteresseerd of is het een beleefdheidsvraag?
  5. Wat doet de vragensteller in zijn werkende leven en valt daar nog wat te trainen en coachen voor mij?

Nou, je zult snappen dat mijn antwoord op die “wat doe jij zoal” vraag niet meer te begrijpen is. Ik hakkel en stuntel me er wel doorheen hoor. Graag zou ik een antwoord paraat hebben, dat enerzijds geheel bij me past en anderzijds gewoon een duidelijk, concreet, bescheiden, origineel en lefgozer-achtig beeld schept van mijn werkzaamheden. Maar ja, de valkuil van:

  • duidelijkheid = directheid en weerstand
  • bescheidenheid = onzichtbaarheid
  • originaliteit = rare vogel
  • lef = arrogantie

Omdat ik niet iemand wil zijn die bovenstaande valkuilen wil uitstralen, daag ik je dus uit.

Ik daag je uit

Ben je een (potentiële) klant, vriend(in), lezer van mijn Blogs, Facebook/Linkedin connectie, collega-trainer of een geheime minnaar? Zou jij in een paar zinnen kernachtig kunnen omschrijven wat “ik zoal doe”? Kijk, ik denk dat mijn website heus wel een goed beeld schetst hoor, maar het klinkt niet fijn als ik op die “wat doe jij zoal” vraag als antwoord geef: “zie website”. Ik geef je hieronder nog even wat info over de interne dialogen die zich voltrekken bij mij als ik die vraag krijg?

Wat ik zoal doe?

Algemeen antwoord: “Ik ben trainer coach en ik word ingehuurd door bedrijven en overheden, die ik begeleid op het gebied van Management-, Team- en Persoonlijke ontwikkeling”.

Bescheiden antwoord: “Zoals zovelen op mijn vakgebied, probeer ook ik wat te bereiken op het gebied van training en coaching binnen de professionele markt”.

Origineel antwoord: “Met mijn toverstok maak ik mensen gelukkiger”.

Lef antwoord: “Laat me maar eens wat van je medewerkers en managers trainen en/of coachen. Moet jij eens zien wat er verandert. Succes gegarandeerd”.

Humor antwoord: “Als ik dat eens wist, dan zou mijn werkende leven een stuk eenvoudiger zijn”.

Directie/Management antwoord: “Ik help uw bedrijf zodat het zelf kan anticiperen op alles wat de omgeving van uw bedrijf vraagt. Ik ontwikkel uw bedrijf zodanig dat het zelf de oplossingen kan aandragen voor moeilijke vraagstukken. Ik houd uw bedrijf gezond door alle afdelingen bewust te maken van jullie missie en strategie. Ik zorg ervoor dat de operationeel managers in staat zijn om hun medewerkers resultaatgericht te begeleiden richting uw opdracht.

Commercieel antwoord: “Ik help je (ik mag tutoyeren hè?) om je bedrijf succesvoller en winstgevender te maken. Ik maak je medewerkers resultaatgerichter en verantwoordelijk voor hun eigen targets die in lijn staan met jullie KPI’s

HRM antwoord: “Ik ontwikkel alle medewerkers, ik haal het beste in ze naar boven, ik ondersteun daarmee integrale personeelsontwikkeling. Ik help mee aan in-, door- en uitstroom”.

Holistisch-Systemisch antwoord: “Ik geef inzicht in dynamieken tussen de diverse onderdelen van een bedrijf/overheid en door die inzichten zie je zelf de oplossingen voor allerlei vraagstukken”.

Vrienden antwoord: “Leuk dat je het vraagt! Heb jij op je werk wel eens een training gevolgd of ben je wel eens gecoacht door iemand?”

toverstokjeWil je nog beter leren presenteren, wil je een gave elevator-pitch kunnen houden, of wil je eens doorpraten over al die antwoorden? Neem dan contact op. Ik zet mijn toverstok altijd in daar waar hij nodig is. Ik heb geluk met die toverstok, want die brengt veel geluk.

 

 

 

 

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.