ZomerColumn 3 Quiz

Meerkeuzevragen

 1. Vanmiddag rook het in mijn auto heerlijk naar aardbeien. Kwam dat door:
  1. Stiekem teveel parfum van Roos (8) gebruikt: Oilily Strawberry’s?
  2. De resten van mijn verse aardbeien-shake lagen in het dashboardkastje?
  3. Niet slim om mijn nieuwe lipgloss met aardbeiensmaak, al rijdende, op te doen?

Goed gegokt! Antwoord 2

 1. Hoe kwam het dat die verse aardbeien-shake in het dasboardkastje viel?
  1. Ik nam een lifter mee en zij stootte bij het instappen de shake om die in het houdertje op het klepje van het dashboardkastje stond
  2. Ik wilde stoer zijn, als eerste auto weg bij een verkeerslicht, en trok te snel op
  3. Binnen 5 seconden had ik bijna 2 aanrijdingen met fietsers; ik ging dus vol op de rem

Je twijfelt hè? Antwoord 3

Situatieschets

Een ochtendmens zal ik nooit worden. Altijd haast dus. Ik neem geen tijd voor ontbijt thuis. Dat doe ik gezellig in de auto. Al een paar weken maak ik ’s ochtends verse yoghurt-fruit-shakes. In mijn gammele oude Peugeootje (ik noem hem “mijn groene draak”) zijn de bekerhouders gevestigd in de klep van het dashboardkastje. Niet praktisch, maar goed te doen.

Ik rijd (te laat) onze straat uit. Plots komt fietser nr 1 te hard uit een steegje en hij neemt vanaf het trottoir een veel te grote bocht om het fietspad op te draaien. Uitwijken dus. Blij met mijn snelle reactievermogen. Drie tellen later komt fietser nr 2 uit de straat van rechts. Ook harder dan normaal. Ik was nog bezig met in mijn binnenspiegel kijken naar fietser nr 1 die zo lomp hard die veel te grote buitenbocht had genomen. Fietser nr 2 twijfelt, ik ook, fietser nr 2 rijdt door en ik trap vol op mijn rem.

 1. Wat was het gevolg?
  1. Mijn verse aardbeien-shake-resten ben ik nu nog aan het lospeuteren uit het dasboardkastje (tandenstokers en wattips in de aanslag)
  2. Ik vraag me af wie er nou eigenlijk voorrang had en wie er dus fout zat
  3. Fietser nr 1 komt voorbij en laat duidelijk merken dat hij mij iets verschrikkelijks toewenst

Antwoorden 1, 2 en 3 zijn alle goed. Moet wel, want anders wordt deze Blog te lang.

Hoe het afliep

Fietser nr 2 fietst heerlijk hard door naar haar bestemming. Au revoir. Fietser nr 1 blijft omkijken en laat mij nog duidelijker (lees: agressiever) merken dat hij mij iets verschrikkelijks toewenst. Ik kijk in eerste instantie naar mijn druipende ontbijt dat inmiddels mijn CD’s en andere dashboardinhoud aan het verpesten is. Ik wil terug naar huis en de ergste drab verwijderen, maar ik zie fietser nr 1, compleet gefrustreerd, uit zijn dak gaan. Ik dacht nog heel even dat zijn non-verbale gedrag “Sorry” wilde zeggen voor zijn snelheid en belachelijk ruime buitenbocht. Nope. Hij daagde me uit. Hij wenkte, keerde om en wilde iets van me.

 1. Wat was mijn reactie?
  1. Ik hef mijn handen in de lucht, geef een “Come on & Sorry” gebaar en ik rijd naar huis om de drab te verwijderen
  2. Ik doe alsof mijn neus bloedt en ik rijd stoïcijns door naar mijn klant
  3. Ik drink het laatste restje verse aardbeien-shake op

Je hebt deze quiz gewonnen! Antwoord 1

Conclusie

Ik kan niet tegen opgefokte weggebruikers. Lieve fietser nr 2. Ik ken je niet. Je kwam erg hard uit de zijstraat en je hield geen rekening met gemotoriseerd verkeer. Soit, jij had voorrang. Lieve fietser nr 1. Ik ken je niet. Je bent nog een jonge jongen van, naar schatting, een jaar of 18. Je kwam te hard uit dat steegje en je nam zonder blikken of blozen een veel te ruime bocht. In plaats van foeteren, buitenproportioneel kwaad worden en mij aan willen vliegen, zou het je sieren dat je inziet dat jij zelf een gevaarlijke situatie creëerde. Je stuiterde van dat trottoir af alsof het jouw domein was. Als er een tegenligger was geweest, was de botsing compleet geweest. Zo ver moest ik uitwijken.

Misschien had ik niet naar huis moeten rijden om de drab te verwijderen en mijn CD’s te redden. Misschien had ik naar je toe moeten rijden om de dialoog op te zoeken. Ik durfde dat niet vanwege je agressieve non-verbale gedrag. Ik ben benieuwd hoe deze ochtendervaring jouw dag heeft beïnvloed. Mijn dag was verder heel fijn, succesvol en mooi! Eigenlijk wil ik je zelfs bedanken. Omdat ik niet alle drab zo snel kon verwijderen en omdat er een klant op me wachtte, rook ik 8 uur later nog een heerlijke verse aardbeien-geur in mijn auto.

Ik vraag me soms af hoe we in deze wereld de agressiviteit kunnen inperken? Als je bij jezelf merkt dat je buitenproportioneel reageert, wees dan bewust van wat dat met een ander kan doen. Neem verantwoordelijkheid en keer het om. Positief zijn en optimisme helpen je.

 

 

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.