Wichtelen

Vorige week middagje winkelen in Weert met een vriendin. Ze vertelde over haar werk en haar team. “Wij zijn aan het wichtelen.” Even nog dacht ik dat het om een nieuwe methodiek in onderwijsland ging, maar al gauw begreep ik de kern. Daar werd ik blij van. Dat ik al jaren aan secret buddy-en doe daargelaten. Het woord wichtelen is gewoon veel leuker, temeer omdat mijn grote Scandinavische vrienden de kabouters het wichtelen hebben bedacht.

Betekenis
Het gaat niet om de terminologie, wel om de betekenis die we eraan geven. In het geheim kleine, lieve dingen voor een ander doen. Als gezin, klas, vriendengroep. Ook als samenwerkend team, directie, sportteam of politieke fractie. Je zult al snel merken hoe leuk dit is en dat geven synoniem is voor krijgen.

Instructie
1. Spreek een termijn af.
2. Trek lootjes.
3. Jij bent de geheime kabouter van de naam op jouw lootje voor de afgesproken termijn.
4. Verras de naam op jouw lootje op allerlei kleine, lieve, creatieve manieren.
5. Wichtel er lekker op los.

In iedereen schuilt een kabouter
Luister naar de kleine cadeau-kabouter in jezelf en bespreek de mogelijkheden met je empathie-elf. Geen grote dure cadeaus, juist een klein gebaar. Daag je originaliteit en creativiteit uit. Verdiep je in de persoon op jouw lootje. Wie is het, waar houdt hij/zij van, welke hobby’s heeft hij/zij? Wat zou hem/haar blij maken?

Erop uit
Dat “wichtelen” maakte ons middagje winkelen extra leuk. Op zoek gegaan naar iets leuks voor de naam op het lootje van mijn vriendin. Daar werd ook ik blij van, domino effect dus.

Loes live & Learn ondersteunt jouw team graag in de ontwikkeling naar een goed functionerend team vol wichtelaars en wichtelaressen ????

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.