Vrijheid

Vrijheid is 1 van mijn belangrijkste kernwaarden. Niet voor niets ben ik eigen ondernemer. Als ik al voor een baas werk, dan is het vooral omdat ik daar veel vrijheid krijg. Zo niet, word ik heel opstandig.

Strepen zijn autoritair 

Als ik terugkijk op mijn leven (komt zelden voor, want ik leef in het hedendaagse verplichte NU), dan herken ik mijn continue opstand tegen regels en opgelegde normen. Daar word ik nou eenmaal recalcitrant van. Ik kan enorm tekeer gaan tegen een politie-, militante-, of BOA beambte. Dat is de afgelopen jaren een paar keer gebeurd. En mijn reden is als volgt.

Participatie

De participatiemaatschappij vraagt van me dat ik een alerte en liefdevolle Mantelzorger ben. Ben ik het mee eens. Wij hebben absoluut de plicht om onze kwetsbare ouderen te verzorgen. Wij allemaal! Maar vaak gaat het ook wat ver. Participatie betekent concreet dat je 5 keer per dag gebeld kunt worden, omdat je vader of moeder in een verzorgingstehuis iets nodig heeft. En dan heb ik het over echt iets nodig hebben.

Dialoog

Dan moet ik dus voor zessen een apotheek bezoeken. Dat geeft al stress, want mijn Loes Live & Learn klanten participeren terecht door in een training of coachgesprek. Dan ben ik dus naar mijn zin al te vroeg gestopt met mijn werk. Dan laat ik het netwerken, voor mijn werk uiterst belangrijk, maar voor een andere keer.

Dan parkeer ik mijn auto 1 minuut, en niet langer, voor de apotheek (want er waren geen parkeerplaatsen meer), als noodsituatie met knipperlichtjes aan. Dan kom ik de rolstoeluitgang uitgerend en dan zie ik iemand met strepen bij mijn auto staan. Dan stijgt mijn opwinding. Dat is me de afgelopen jaren een paar keer gebeurd.

Adem in, adem uit

Ik adem diep door de neus in en langzaam door de mond uit, dankzij mijn yoga, en ik loop (of beter: struikel) naar de strepen-meneer/mevrouw. Ik ga de gesprekken, dialogen, discussies en ruzies hier niet herhalen. Wees ervan verzekerd dat je aan mij dan een heel lastige hebt. Ik kan niet tegen oneerlijkheid en onrechtvaardigheid. Genoeg bonnen gehad voor te hard rijden of andere terechte overtredingen. Betaal ik binnen de termijn. Mijn fout, mijn schuld, mijn geld. Zuur maar waar.

Echte vrijheid

Hoe fijn zou het zijn als die strepen-meneer/mevrouw op zo een moment het onderscheid kan maken? Gewoon vanwege zijn/haar echte vrijheid? Hoe fijn zou het zijn als ik, met eventueel bewijs en al (10 telefoontjes en familienet berichten), kan aantonen dat dit een noodgeval was? Dat ik kan aantonen dat Mantelzorgen mijn 3e job is? Geef me maar een Mantelzorgcertificaat. Want dan kunnen we het checken…..

We zouden een stuk verder komen als we door de starheid van onze eigen procedures heen durven kijken. Zodat er geen onterechte deurwaardersberichten meer binnenkomen, nadat je alle wegen hebt bewandeld om jouw situatie uit te leggen. Als iemand van zo een instantie nog ooit tegen mij zegt dat het niet de bedoeling was, maar dat het systeem dit nou eenmaal doet (oftewel een verschrikkelijk negatieve brief eruit kotst), dan gooi ik de hoorn op de haak. Ik wil die stress niet meer. Het systeem doet namelijk niets van vanzelf. Dat doen wij. Wij programmeren dat systeem.

Vraag je baas eens waarom dat zo geregeld is? En als je baas het niet weet, vraag dan eens door waarom hij/zij dat niet weet? Stel het eens aan de kaak! Jij kunt het, want je bent daar vrij in. Je hebt volledige vrijheid om dat te doen.

Wees vrij

Besef dat je in de top 3 vrije landen leeft. Besef dat je een verschil kunt maken. Op 5 mei vieren we dat we bevrijd zijn. Vergeet niet wat dat betekent!

“ Vrijheid is ons belangrijkste goed”

 

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.