Roed, geel & greun! En blauw dan?

Tot zover mijn dialect. Sorry Limburgse jongens en meisjes dat het me niet lukt om die prachtige Limburgse tongval eruit te laten rollen. Al 7,5 jaar zak ik voor het examen Ni-jwieerts. Belabberde cijfers. Volgens mij kwamen de woorden “roed, geel en greun” nooit voor in alle tests die ik moest ondergaan, want iedere examinator zou direct door hebben gehad dat ik die woorden écht wel kan uitspreken, laat staan vieren. Mijn onderzoekende kant vroeg zich af waarom die 3-eenheid-roodgeelengroen toch zo verbonden is aan Vasteloavundj. De trainer-coach in mij die gebruik maakt van de Carl Jung karakterkleuren miste het heldere blauw. Dus ging ik op zoek. Het antwoord vind ik prachtig, zie de link onderaan dit bericht.
Kleuren golden destijds, sterker dan nu, als communicatiemiddel. Zeker in een tijd waarin veel mensen niet konden lezen of schrijven.
Wow, wat werd ik blij om dit te lezen! Waarom? Omdat oude wijsheden niet zomaar oude wijsheden zijn. Iedere dag weer probeer ik me bewust te zijn van de diversiteit aan karakters. Ieder zijn kleur. Dat is zo boeiend. Nou ja, behalve dan als de blauwe kant van mijn vriend zodanig botst met mijn gele kant dat we elkaar totaal niet meer begrijpen en boos op elkaar worden. (bron: Carl Jung)

Vasteloavundj en karakterkleur
De verwarring slaat toe als ik de roed, geel en greun kleuren vergelijk met de Carl Jung kleuren. En zeker als ik lees waarom het heldere blauw van Jung geen aandacht krijgt tijdens onze Vasteloavundj. Dat blauw niet mag voorkomen in de polonaise heeft blijkbaar te maken met de betekenis dat “blauw vooral hoort bij het hemelse, het religieuze, bij alles waar niet mee mag worden gespot.” Als ik er iets langer over doordenk, past dat dan weer wel bij het blauw van Jung: het moet namelijk wel kloppen, je mag er niet de draad mee steken en natuurlijk blijf je altijd serieus en zorgvuldig.

Iedere kleur is mooi
Aan de vooravond van Carnaval, krokusvakantie, wintersport of een lang weekend Landal (doorwerken mag ook), denk ik terug aan het geweldige Limburgse Leisure PLUS event van 21 feb jl. Georganiseerd door de provincie Limburg, kwam een hele regenboog aan ondernemers bijeen om verder te komen. SAMEN was het sleutelwoord. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Dankbaar dat wij van 1plus1is3 in de middag onze workshops mochten geven. Roed, geel, greun en blauw? Rijmt op WAUW en ik hou van jou! Behandel de ander zoals die ander behandeld wil worden.

www.1plus1is3.company
Kijk voor de prachtige Carnavalskleuren uitleg op
http://www.blikopbeneden-leeuwen.nl/nieuws/de-zotte-kleuren-zijn-rood-geel-en-groen-/

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.