Koning van Katoren

Bij Bruna zag ik een berg Koningen van Katorens liggen. Huh, € 2,00 vroeg ik? Fijn antwoord: 2 maal per jaar zo’n aanbieding om jongeren van de schermen af te halen en weer aan het lezen te krijgen. Mijn man’s zoon was nou niet 1-2-3 in de gloria met dit cadeau, dus mag ik de KvK als eerste verslinden.
De Z van Zen
Hoe zou het zijn als onze dochters en zonen in de toekomst ooit de volgende reacties geven?
“Ja natuurlijk ga ik 3 keer per dag ’n paar minuten zitten om mijn ademhaling terug naar mijn buik te halen.”
“Maham, nu even niet, ik speel gitaar/piano/trompet/of-nog-een-ander-prachtig-instrument.”
“Wat ik wil doen ’t weekend? Naar Rijksmuseum om die Nachtwacht te zien.”
“Kijk, dit is een gave site die tips geeft om meditatie oefeningen te integreren in mijn leven van alle dag.”
“Pap, wil je me nog heel even masseren, vooral de bovenrug?”
“Marloes, hoezo moet ik Kruistocht in Spijkerbroek ook lezen?”
De H van Harnas
Regelmatig lopen jongeren vast in hun studie, zowel op middelbare- als vervolgopleiding. Nog altijd te veel werkende volwassenen die met een burn-out kampen of er tegenaan zitten. Wat maakt dat we dit blijven volhouden? Kunnen we alsjeblieft in de schoolbanken al wat ontspanning erin brengen? Onze kroost moet vanaf het prille middelbare begin al zoveel huiswerk kilometers maken. Docenten en vakgroepen gaan helemaal los op het verzinnen van gave projecten waarvan ik zeker voorstander ben. Maar het risico op te veel in te korte tijd kijkt daarmee ook om de hoek. Geveld door een fikse griep en meteen stress aan de knikker de week erna. Is dat wat we willen ter voorbereiding op hun carrière? Willen we installeren dat “een week niet gepresteerd de kans op falen vergoot?” Teksten als “jij zit aan je eigen stuur en je mag zelf de regie voeren” dalen op die leeftijd nog niet in. “Laat je niet gek maken” ook niet. We weten allemaal dat het puberbrein die verbindingen nog niet legt.
Dus?
Idee dat in het curriculum van onze jeugd al zo vroeg mogelijk de Z van Zen terugkomt? Sporten en bewegen stellen we toch ook niet meer ter discussie? Om het aantal burn-en bore-outs naar beneden bij te stellen, hoop ik dat de peuters van nu en alles wat daarna komt straks niet meer raar opkijkt als een vriendje eerst de zonnegroet wil brengen, voordat hij komt spelen. Of dat leerlingen en studenten even willen landen, hun eigen korte ontspanningsoefening doen, zodat ze gefocust in het nu bezig zijn met de stof. Gaaf toch om voor je te zien dat we het allemaal gewend zijn om door de dag heen te ontspannen en lief te zijn voor ons lijf, hart en geest?
Zo, ga ik nu verder met de Koning van Katoren.

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.