Bedankt Bumperklever!

Als trainer-coach wil ik graag direct kunnen putten uit vele voorbeelden van communicatieve praktijksituaties. Want cursisten houden er niet van dat ze iedere keer de bekende wedervraag krijgen: “wat denk je zelf” of “heb je zelf een mooi voorbeeld hiervan”?

Ik weet niet of je er trainer-coach voor moet zijn om dagelijks voorbeelden aangereikt te krijgen. Volgens mij liggen ze namelijk voor het oprapen. Iedere dag weer kan ik er een paar in mijn rugzak doen. En dan bedenk ik niet dat dat een mooi voorbeeld gaat worden ergens in een training of coaching.

Laatst was ik een groep aan het uitleggen hoe je belemmerende overtuigingen kunt omzetten in bekrachtigende overtuigingen en wat het effect daarvan is. “Omdenken”, zeg maar.

De groep kreeg geen goede voorbeelden bedacht, was klaar met mijn wedervragen en daagde me uit tot een eigen voorbeeld. Het was in de namiddag. Ook ik had last van de after-lunch-dip, maar ik ging de uitdaging aan.

Volledig spontaan dacht ik terug aan mijn bumperklever. Ik reed, in de bossen tussen Heeze en Someren, iets meer dan de toegestane snelheid. Van verre al stoven er een paar felle voorlichten op me af en na 10 seconden zag ik ze niet meer. Zo dicht op mijn bumper. Inhalen kon onmogelijk vanwege tegenliggers.

Kort voor mijn afslag naar Someren zag ik dat er precies daar waar ik wilde afslaan wegwerkzaamheden waren. Borden, tekens, wegversmalling. Alles! Dus ik rem veel te hard af (sorry bumperklever) en rijd als een slak de weg naar rechts in. Moest hij daar ook zijn. Zul je altijd zien.

Ik kon niet anders dan rechts het landweggetje ingaan dat als eerste op mijn pad kwam. Door de wegversperring rijden ging me te ver. Ik parkeerde mijn auto direct in de berm om die bumperklever te lozen. Stopt hij naast me en doet zijn raampje open. Door zijn allesverblindende glimlach onder stoere zonnebril deed ik dat ook. Een knapperd was het.

Zegt ie: “Sorry mevrouw, kunt u het vinden?”

Ik: “Ja hoor, maar volgens mij heb jij meer haast dan ik”.

Hij knikte vriendelijk, stak zijn veel-succes-met-het-vinden-duim omhoog en scheurde weg.

Prachtig voorbeeld van een belemmerende overtuiging omzetten naar een bekrachtigende overtuiging. Bumperklevers zijn vriendelijke en behulpzame mensen.

Zegt 1 van de cursisten, bijgestaan door de hele groep : “Ja hee, hij had zomaar kunnen uitstappen en je in elkaar kunnen slaan”.

Niet gelukt dus, mijn voorbeeld van omdenken.

Je las een verhaal van Marloes

Reageren mag altijd door mij een email te sturen en delen mag ook. Wat ook mag, is doorklikken naar het aanbod op de website:

Training & Coaching

Ontvang de nieuwste verhalen in je inbox

Ik beloof je dat ik zorgvuldig met je gegevens om zal gaan. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.